Apartmani randjelovic Sokobanja

Ono što Sokobanju izdvaja od svih banja, kako u Srbiji, tako i u Evropi, pored termalnih izvora i lekovitih svojstava, čistog vazduha bogatim ozonom, klimom, mnogobrojnim izletištima itd. su njena prirodna, Bogom dana vegetacija i parkovi čije je organizovano uređenje započeto krajem 19. veka.

Sokobanja većinom leži na levoj obali Moravice, na južnoj strani kotline, gde je vegetacija bujnija, izdašnija, (zbog podzemnih voda i izvora) i svi parkovi se nalaze na toj strani, u podnožju Ozrena. Širenjem varoši, izgradnjom novih naselja na desnoj obali Moravice, Carina, Srednje brdo i deo Prevalca, nije se vodilo računa o potrebi zelenih površina, bar iole srazmerno suprotnoj strani, (u pitanju je višegodišnja divlja gradnja), tako da urbani deo Sokobanje, na desnoj obali moravice "krase" beton, gvožđe, asfalt - sivilo! Istina, poslednjih godina, zahvaljujući pejzažnom arhitekti u SO Sokobanja, Draganu Kneževiću i njegovom zalaganju i znanju, pomenuta naselja dobijaju zelene površine, ali minorna u odnosu na drugu stranu!

Pored šumovitih planina, koje okružuju Sokobanju, mnogobrojni gosti banje pod Ozrenom, mogu u svako doba dana, pa i noći, da posete neki od tri parka, u samoj Sokobanji, kao i Park-šumu "Čuka 2", na južnoj padini Ozrena. Centralni gradski park, park na Banjici, park na Vrelu, su tri osnovna parka Sokobanje. Park-izletište "Borići" su sastavni deo Vrelskog parka, a u njemu se nalazi i kamp naselje, koje je tokom letnjih meseci prepuno.