Apartmani randjelovic Sokobanja

Sokobanja administrativno pripada Zaječarskom okrugu Timočke Krajine. Okružena je planinama, Ozrenom, Leskovikom, Devicom, Krstatcem, Slemenom, Rtnjem i Bukovikom. Sokobanji najbliži gradovi su: zapadno, Aleksinac 30 km, na severu, Boljevac 27 km i istično Knjaževac 47 km. Preko Aleksinca Sokobanja izlazi na autoput Beograd - Niš i tako je spojena sa svim delovima južne, zapadne i severne Srbije. Sokobanja je od Beograda udaljena 240 km. a od Niša 60.

Organizovani turizam u Sokobanji traje 177 godina i u toj grani privrede Srbije Sokobanja prednjači u odnosu na ostala turistička mesta i banje u našoj zemlji i po svim pokazateljima poslednjih godina je najposećenija u odnosu na druga turistička mesta u Srbiji. Sokobanja raspolaže sa oko 17.000 ležajeva, a od tog broja 14.500 se odnosi na privatni smeštaj, koji je u prvoj deceniji 21. veka doživeo preporod. Apartmani, bez obzira da li su tipa studio, dvosobni i drugo, moderno su opremljeni i čine da smeštaj i ambijent u njima bude kao onaj kod svojih kuća ili stanova. Osim apartmanskog, sokobanjskim gostima u ponudi je i smeštaj u sobama prve, druge i treće kategorije, sa naznakom da je ovih poslednjih sve manje. Hoteli u Sokobanji, a ima ih pet, raspolažu sa oko 2.500 ležajeva i takodje se trude da prateći nove trendove izadju u susret svakom gostu. Specijalna bolnica "Sokobanja" je polovinu svog smeštajnog kapaciteta, oko 200 ležajeva, prilagodila hotelskim uslovima i korisnicima usluga, pored prevencije i poboljšanja zdravstvenog stanja, dočarava boravak kao u hotelu visoke kategorije.

Uporedo sa razvojem turizma poslednjih godina i težištem lokalne samouprave da Sokobanja postane mondensko mesto, kao nekada, sve veće je interesovanje za nekretnine u banji, bilo da su to placevi, stare gradjevine i kuće ili novogradnja.

Sokobanja je, možemo to ponosno reći, vlasnik Bogom datih čari, kojih retko koje mesto u Srbiji, pa i na planeti poseduje! Kada u proleće vidite nabujalu Moravicu, olistale gore u okruženju, kada iznad vaših glava zaklikće soko i na brdu Koviljača ugledate procvetale Ozrenske božure, vaša srca dragi gosti kucaće u jednom i u ujednačenom ritmu: Soko-banja, Soko-banja, Soko-banja...
Vidimo se u Sokobanji!